ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ И ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА
27.04.2013

Под покровитељством Градске општине Палилула, Коњички клуб „Нониус“ у Горњем Међурову, пету годину за редом, организoвао је туристичко-културну манифестацију „ЛАЗАРИЦЕ“. Породични дом Тонија и Јасне Илиески угостио је протеклог викенда преко стотину малишана и њихове родитеље који су дошли да обележе Лазареву суботу и празник Цвети који је недељу дана пред Ускрс. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем па су учесници „Лазарице“ од раног јутра обилазила домаћинства у Међурову а једна група деце сакупљала је цвеће и правила венчиће. За то време окупили су се и учесници такмичења у припремању рибље чорбе, такмичари у древној Јапанској игри ГО, љубитељи коњичког спорта и природе.

Лазарева субота се везује и за српског кнеза Лазара који је мученички пострадао на Косову 1389. године. Врбица пада на Лазареву суботу, шесту по реду у Великом или Васкршњем посту. То је празнични дан у који се не раде тежи послови. Овога дана деца су ишла са учитељем и свештеником да наберу врбове гранчице, које су доношене у цркву где су, сутрадан, на Цвети, освештаване и раздаване присутнима који су их носили кући и као светињу држали за иконом. Врбица је дан дечје радости. Деца певају пригодне песме и веселе се уз звуке звончића које на врпцама носе на врату. У неким крајевима се од врбових прутића плете венац и њиме кити икона.

Културно уметнички програм је ове године у Горњем Међурову био веома садржајан-каже Јасна Илиески. Прво је наступио Фолклорни ансамбли деце из Батушинаца, затим КУД „Алекса“ у Брзом Броду; фолклорни ансамбл из Кнежице; чланови секције за фолклор Културног центра у Сврљигу; ансамбл, са Лутка представом, ОШ „Ћеле Кула“ у Нишу. Деца из Горњег Међурова су припремила интересантну игру а Драгана Црнатовић је представила нови позоришни мјузикл-пројекат Дечијег еко позоришта. Није изостао и наступ Тонија Илиеског који је демонстрирао вештину јахања и дресуру коња, коњичког клуба „Нониус“. Стручни жири је затим прогласио најлепшег Лазара и Лазарицу манифестације.

У име покровитеља догађаја, учеснике програма и организаторе поздравио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Он је истакао значај ове манифестације за промоцију и развој туризма и неговање наших културних и традиционалних вредности. „Једно од стратешких опредељења општине Палилула је развој туризма и угоститељства-истакао је председник Џунић. Предности за развој туризма, осим саобраћајног положаја представљају и бројна природна и културна добра као и манифестације у култури попут ове у Горњем Међурову, која је захваљујући породици Илиески и Коњичком клубу „Нониус“ постала препознатљива у целом Региону. Веома напорно радимо у датим економским условима да општини Палилула обезбедимо развојни пут и место у оквиру Стратегије развоја Града Ниша и региона, да понудимо стратешке приоритете који се реално могу остварити у наредном периоду нашег развоја''. Делегацију општине Палилула чинили су и чланови општинског Већа Златко Шемић, Ивица Стојановић, Милош Стојиљковић.

Општина Палилула је овим поводом обезбедила пехаре и медаље за учеснике такмичења у припремању рибље чорбе. Тежак задатак је имао и кулинарски жири. Након дегустације оценили су да је најуспешнија била екипа мештана из села Горње Међурово. Они су освојивши пехаре за прво и треће место. Друго место је припало екипи Управе Градске општине Палилула. Награде је уручио председник општине Палилула. Рибља чорба је затим подељена гостима и учесницима манифестације „Лазарица“. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)